GrottoCenter:Bg/User Guide

De GrottoCenter

Ръководство за потребителя на / Guide d'utilisation de GrottoCenter

العربية (ar) - Български (bg) - বাংলা (bn) - Català (ca) - Deutsch (de) - Ελληνικά (el) - English (en) - Español (es) - Français (fr) - עברית (he) - हिन्दी (hi)
Hrvatski (hr) - Bahasa Indonesia (id) - Íslenska (is) - Italiano (it) - 日本語 (ja) - Nederlands (nl) - Polski (pl) - Português (pt) - Русский (ru) - 中文 (zh)

Aidez-nous à transposer cette page dans votre langue - Contactez-nous via Facebook ou Wikicaves
Help us to transpose this page in your language - Please contact us via Facebook or Wikicaves
Ayúdenos a transponer este página en su idioma - Contáctenos via Facebook o Wikicaves

Si cette page n'est pas disponible/complète dans votre langue, n'hésitez pas à la créer/compléter en transposant sa version française ou anglaise (lien ci-dessus ou texte ci-dessous).
Should this page be not yet available in your language, feel free to create/complete it by transposing from the French or English version (link hereabove or text hereunder).
Si este página no está disponible en su idioma, no dude en crearla/completarla mediante la versión francesa o inglesa (enlace más arriba o texto más abajo).

Ръководството за потребителя на "GrottoCenter" все още не е налице на вашия език?
Чувствайте се свободни да го създадете чрез превод от Ръководство за потребителя на френски език.


Какво представлява Grottocenter?[modifier]

GrottoCenter е база данни на общността, посветена на пещерите и подхранвана от спелеолози на принципа на Wiki, т.е. съдържанието на сайта може да се променя от всички регистрирани посетители.

Интегрираната карта дава възможност за позициониране на данните Данните за сайта се виждат от Net Surfers на целия свят (регистрирани или не), с изключение на:

 • Профилът на онези, които искат да останат анонимни ;
 • кухини или "чувствителни" документи, които ще бъдат видими само за регистраните.

Ето защо е източник на спелеологични данни, лесно достъпни, чакащи едно нещо: да го завършите!

Управление на моя профил[modifier]

Добавяне / редактиране на моите Клубове[modifier]

Списъкът на организациите ви (федерации, комитет, клуб, експедиция, ...) е достъпен от менюто "Инструменти" вляво: Моите параметри> Списък на моите клубове.

В това меню можете да добавите организациите, в които сте регистрирани, преди това регистрирани, които харесвате ...

Добавянето на организации се извършва, като кликнете върху бутона "Добавяне към списъка ми". Появява се нов прозорец. Намерете организациите, които искате да добавите от различните полета за търсене и бутона за филтриране. За да добавите организация към списъка си, просто я проверете и кликнете върху "Добавяне" в долната част на прозореца. Съвет: ако искате да добавите още, без да затворите прозореца за избор, кликнете върху "Добавяне и продължаване на селекцията".

За да премахнете организации от списъка си, просто изберете организацията (ите) и след това кликнете върху бутона "Премахване от списъка".

Можете също да добавяте / премахвате организация от вашия списък от информационните мехурчета на организациите. В горната част на балона имаш бутон Remove.png

Добавяне / редактиране на моя списък[modifier]

Списъкът ви е достъпен от меню "Инструменти" отляво: Моите настройки> Списък на моите пещери.

В това меню можете да добавите всички пещери, които сте посещавали.

Добавянето на пещера се извършва, като кликнете върху бутона "Добавяне към списъка ми". Появява се нов прозорец. Намерете ещерите, които искате да добавите от различните полета за търсене и бутона за филтриране. За да добавите запис в списъка ви, просто го проверете и кликнете върху "Добавяне" в долната част на прозореца. Съвет: ако искате да добавите още, без да затворите прозореца за избор, кликнете върху "Добавяне и продължаване на селекцията". За да премахнете пещери от списъка си, просто изберете елементите и след това кликнете върху бутона "Премахване от списъка".

Можете също така да добавяте / премахвате запис от вашия списък с пещери от информационните балони за влизане. В горната част на балона имаш бутон: Remove.png (Добавяне към списъка ми).

Добавете аватар[modifier]

Можете да добавите аватар (изображение) в потребителския си профил. Той се появява в информационния балон на червения шлем, който ви представя на картата. За да добавите / промените аватара си, трябва да кликнете върху "Настройки" в менюто "Инструменти" отляво на екрана, след това върху "Моя аватар". Размерът на изображението не трябва да надвишава 15 KB.

За да изберете друг аватар, първо трябва да изтриете първия.

Избраната от вас снимка трябва да принадлежи на вас и / или трябва да имате авторски права.

Промяна на адреса ми, моето име, парола, моя имейл[modifier]

За да промените всички елементи, свързани с профила си, трябва само да кликнете върху "Моите параметри", който е в лявото меню, озаглавено "Инструменти".

Промяна на адрес, вашето име, имейл адрес ...[modifier]

За достъп до менюто, което променя тази информация, трябва да кликнете върху "Управление на моя профил" в менюто "Инструменти> Моите параметри". За да завършите или промените данните, първо трябва да кликнете върху бутона "Редактиране" в горната част на формуляра.

Псевдонимът е задължителен, уникален и може да бъде променян по всяко време. По подразбиране той идва от свързването на вашето име и вашето собствено име. Ако не сте актуализирали вашето име и собствено име за вашата регистрация, така че псевдонимът ви ще бъде идентично с данните си за вход.

По подразбиране Вие сте разположени на картата в центъра на страната, която сте избрали, когато сте се регистрирали. За да промените позицията си, можете да въведете адреса си, но най-важното е, че трябва да кликнете върху бутона "Кликнете тук", който е в полето "Адрес". Този бутон е достъпен само ако сте в режим "Карти" Map.png .

Внимание: идентификационният номер за влизане е само за влизане в системата. Не можете да го промените. Силно ви препоръчваме да запазите имейла, който сте получили, когато сте се регистрирали.

Промяна на паролата[modifier]

За да промените паролата си, трябва да кликнете върху "Промяна на паролата". Появява се ново меню. След това ще можете да промените паролата си.

Навигация в GrottoCenter[modifier]

Намерете вила, ресторант ...[modifier]

От GrottoCenter имате достъп до базата данни на Google. Достъпът до тази функция е от полето "Търсене в Google", разположено в горния ляв ъгъл на картата. Просто трябва да влезете в обекта на вашето изследване (заслон, вила спелео, ресторант). Резултатите се показват директно на картата.

Търсете запис в Grottocenter[modifier]

Има няколко начина за търсене на запис в Grottocenter. Всичко зависи от това, което търсите и с какво разполагате.

Ако търсите определена пещера. Например, скокът на Девойката в Лот (46).

A partir de l'accueil :[modifier]

Достъп до меню за търсене от "меню пещ. Входове" в "Достъп до списъка на елементите на Grottocenter:" Показва се меню за търсене. Просто въведете "* Jump" в полето "Име на пещерата" и след това кликнете върху филтъра. Появяват се пещери, съдържащи "Направо". Внимание е много важно да поставите звездния знак "*" пред вашето търсене, в противен случай ще ви върне само пещерите, започвайки с "Jump".

Saut.png

Ако кликнете върху името на пещерата, отидете директно в детайлният лист.

От режим на карта:[modifier]

Достъпвате точно до едно и също меню за търсене с това на дома. Можете също така да използвате Бързо търсене, намиращо се вдясно от картата. Тази функция търси само името.

Ако търсите пещера:[modifier]

От менюто за търсене (вижте по-горе) можете да изберете пещери от масив, неравности, развитие ... Например, пещерите над 100м. развитие в планините на Bugey.

Търсене пещери в GrottoCenter[modifier]

Има няколко начина за търсене на пещери в Grottocenter. Всичко зависи от това, което търсите и с какво разполагате.

A partir de l'accueil :[modifier]

Достъп до меню за търсене от "Списък на пещерите" в списъка "Достъп до GrottoCenter елементи:" Появява се меню за търсене.

От режим на карта:[modifier]

Имате достъп до точно същото меню за търсене като хоста, като кликнете върху Разширени .... Той се намира в лявата страна на картата под Показване на филтъра и по-горе Детайл Ниво :. Можете също да използвате Бързо търсене, намиращо се вдясно от картата. Тази функция търси само името.

Търсене на организация в Grottocenter[modifier]

Има няколко начина за търсене на организация под Grottocenter. Всичко зависи от това, което търсите и с какво разполагате.

A partir de l'accueil :[modifier]

Достъп до меню за търсене от "Списък на организации" в списъка "Списък с елементи за достъп до GrottoCenter:" Появява се меню за търсене.

От режим на карта:[modifier]

Имате достъп до точно същото меню за търсене като хоста, като кликнете върху Разширени .... Той се намира в лявата страна на картата под Показване на филтъра и по-горе Детайл Ниво :. Можете също да използвате Бързо търсене, намиращо се вдясно от картата. Тази функция търси само името.

Проверете списъка за пещерняк[modifier]

L'accès à la liste de course d'un spéléo se fait uniquement à partir de la carte. Pour trouver le spéléo, voir Rechercher un Spéléo sur Grottocenter.

Si tu cliques sur le spéléo, son info bulle apparait. Par exemple,

Speleo.png

L'icone Entrees.png, te donne accès à la liste de course du spéléo. L'icone Club.pngte donne accès à la liste de ses organisations, 110.pngà la liste de ses contributions. Dans cet exemple, sa liste de course compte 1 cavité. Pour accéder à la liste de course Frédéric, il te suffit de cliquer sur Entrees.png.

Une fenêtre apparait alors à droite de la carte intitulée Entrées en lien avec Frédéric, comme celle ci-dessous.

EntreesFU.png


Tu peux accéder aux infos des cavités qui font parti de la liste de course de Frédéric tout simplement en cliquant dessus. La carte se centre alors sur la cavité sur laquelle tu as cliqué.

Преобразуване на координати[modifier]

Приложението GrottoCenter може да конвертира 377 вида геодезически координати.

Достъпът до модула за преобразуване се осъществява само от изгледа на картата.

След като сте в режим на карта, бутонът "Конвертор", разположен в горния ляв ъгъл на екрана, ви позволява да заредите модула за преобразуване. Преобразуващият модул, озаглавен Конвертор, се зарежда вдясно от картата. То е в следната форма.

Convertisseur.png


Всичко, което трябва да направите, е да попълните полетата и да кликнете върху "Преобразуване на тези данни". Данните се преобразуват. На картата се показва маркер. Показва попълнената позиция.

Малък съвет за начинаещи, които искат да преобразуват координатите на Lambert. Трябва да знаете вида на Ламберт, който използвате I, II, III, IV, II разширен. Тя ви показва броя хиляди (1, 2, 3 или 4), който съставя координатите Y. Всъщност тази цифра обикновено не е посочена от топографа, защото знае кой тип координати на Ламберт използва. Освен ако няма кръстосана проверка на зоните Lambert, двойката координати X (km) = xxx.xx и Y (km) = yyy.yy се превежда:

  Lambert I - X(km) = xxx.xx et Y(km) = 1yyy.yy
  Lambert II - X(km) = xxx.xx et Y(km) = 2yyy.yy
  Lambert III - X(km) = xxx.xx et Y(km) = 3yyy.yy
  Lambert IV - X(km) = xxx.xx et Y(km) = 4yyy.yy

Определяне на маршрут до вход[modifier]

GrottoCenter разполага с маршрутния модул, разработен от Google, който ви позволява да отидете между 2 точки. Тази функция се активира от информационния балон на обектите, като кликнете върху "На това място" или "От това място", вижте изображението по-долу.

VersEntree.png

Например, ако искате да знаете маршрута между град Тулуза и източника на Ламалоу, кликнете върху "На това място", след което въведете града на отпътуване.

След потвърждаване, оцветява маршрута в зелено на картата. Що се отнася до описанието на пътуването, то е от дясната страна на картата.

Lamalou.png

От Тулуза, за да получите достъп до източника на Lamalou, отнема 2 часа и 50 минути, като изминете 272 км.

Достъп до подробното описание на дадена пещера[modifier]

Подробният запис на пещерата съдържа цялата информация:

 • Местоположение на входа
 • Описания на пещерата
 • Списък с необходимата екиировка
 • Топографии и други документи
 • История
 • Библиография
 • Коментари

Можете да получите достъп до подробния лист на пещерата от тук или от картата.

La fiche détaillée à partir de l'accueil :[modifier]

A partir de l'accueil, il faut accéder à la liste des cavités pour faire une recherche

ListeCavites.png

Чрез кликване върху името на пещерата се отваря нов прозорец, съдържащ подробния файл.

Подробностите в режим карта:[modifier]

Подробният лист може да бъде достъпен от подсказката на кутията. Като кликнете върху Детайли, се отваря нов прозорец. Това е подробната карта.


За да промените информацията, съдържаща се в подробния файл, вижте Ajouter/Modifier une entrée

Как да се придвижваме в Grottocenter?[modifier]

Навигацията се извършва главно чрез картата Map.png. Спелеолозите са представени с Caver2.png, входовете на кухините с Entry2.png и организации с Grotto1.png .

Преместването на картата става с мишката. За да увеличите, можете да използвате колелото на мишката.

Ще видите на картата икони с 3 пещери, 3 организации или 3 записа. Тези икони показват, че в тази зона има поне 2 пещери, входове или организации. Това групиране прави възможно ограничаването на броя на елементите, присъстващи на картата. Улеснява времето за зареждане. С кликването върху обекта се появява подсказка на инструмента, която ви показва вписванията, пещерняците или организациите, представени от това групиране. Можете да изберете броя на обектите на картата. Това се нарича нивото на детайлност. Променя се вляво от картата.

NiveauDeDetail.png

По подразбиране нивото на детайлност е 30. Можете да го промените в настройките си. Внимание твърде много подробности увеличава времето за зареждане.

Чрез кликване върху пещера Entry2.png, се появява подсказка. Той съдържа основната информация за пещерата:

Antona.png

Името на входа. Над Антона Грапс. Дълбочина, разлика във височината Масивът.

Si ces informations n'apparaissent pas, c'est quelles ne sont pas renseignées. Si tu les as, renseignes les. Pour savoir comment regarde comment Modifier une entrée En haut de la bulle tu as un bouton : Insert.png il permet d'ajouter l'entrée à ta liste de course. Pour plus d'information voir comment Modifier ma liste de courses

Отдясно на името, номерът на каската показва броя на спелеолозите, които имат тази пещера в своя списък. Чрез кликване върху него можете да влезете в списъка със спелеолози. Той се намира вдясно от картата. Веднага след това имате броя на клубовете, които са допринесли за проучването на тази пещера. Чрез кликване върху него ще получите достъп до списъка. Появява се в дясната страна на картата. След това имате броя на съобщенията, публикувани в листа с подробности за пещерата. Като кликнете върху него, ще получите достъп до подробния лист.

Промяна / създаване в GrottoCenter[modifier]

Добавяне / редактиране на запис[modifier]

За да добавите запис:[modifier]

Трябва да сте в режим на картата Map.png . Налице са два метода: - Натискате с десния бутон на мишката върху картата. Показва се падащо меню.

MenuContextuel.png

Вие избирате Добавете тук-> вход. - В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху менюто за въвеждане. След това кликнете върху "Нов", и попълнете цялата информация.

Менюто "Създаване / Редактиране" се намира вляво от картата. ПопълнетеЗа да добавите запис: и записвате. Записът се добавя към Grottocenter.org

За да редактирате запис:[modifier]

Трябва да сте в режим на карта Map.png. Два метода са достъпни за вас:

 • Кликнете върху записа, който искате да промените. В информацията на Балончето кликнете върху името на кухината
 • В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху менюто за въвеждане. Търсите своя запис и го избирате.

Менюто Създаване / редактиране на входовете се появява от лявата страна на картата. Правиш твоите промени Промяна на запис и записвате. Това е всичко.

Добавяне / промяна на името на кухина[modifier]

Когато добавяте голям брой кухини[modifier]

Не забравяйте да въведете нули пред серийния номер, така че търсенията в базата данни да върнат кухините в цифров ред. Ако имате по-малко от 100 кухини, една нулата е достатъчна; ако имате по-малко от 1000 кухини, ще са необходими две нули. Ако влезете в кухини, които вече са идентифицирани и изброени в публикация, без това правило да се прилага (не е било необходимо, когато номерациите са били ръчно изработени на хартия), пак добавете нули пред номера. Използвайте същото правило като по-горе, след това посочете в квадратни скоби предишната маркировка. Например в сектор, идентифициран с акронима "IF":

 • IF 001 [IF 1]
 • IF 002 [IF 2]
 • ...
 • IF 010 [IF 10]
 • ...
 • IF 099 [IF 99]
 • IF 100

Добавяне / редактиране на пещерна система[modifier]

В GrottoCenter има "Система", когато се свързват 2 входа. Системата дава възможност да се свържат няколко записа и да им се присвоят идентични спелеометрични характеристики (наклон и дълбочина). Те вече не могат да се редактират от менюто за въвеждане, а от менюто Пещерни системи.

Името на системата трябва да е уникално. Възможно е друга система с едно и също име вече да съществува в базата данни. След името на системата се показва червен кръст.

За да добавите нова система :[modifier]

Трябва да сте в режим на карта Map.png . Два метода са достъпни за вас: - Когато вие сте в Добавяне/редактиране на запис. В менюто "Създаване / промяна на записите" можете да изберете свързване на записа към съществуваща система или към нова система. xxxxxxxxxxxxxxxxxx

- В менюто Инструменти в ляво на картата кликнете върху Меню пещерни системи. След това кликнете върху нова, най-отдолу. Вие попълвате и регистрирате. Системата се добавя към Grottocenter. Можете да го свържете към даден вход.

За да редактирате система :[modifier]

За да промените името на системата или нейните спелеометрични характеристики. Трябва да сте в режим на картата Map.png. В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху меню Пещерни системи. Търсите системата и я избирате. Менюто "Създаване / редактиране на п. системи" се показва вляво от картата. Направите промените си и ги запазете. Това е всичко.

Добавяне / промяна на Планини[modifier]

За да добавите нова планина :[modifier]

Трябва да сте в режим на картата Map.png. Налице са два метода :

 • Когато вие сте в Добавяне/модифицирене на запис. В менюто Създаване / промяна на записите може да изберете свързване на вход към съществуващ масив или към нов масив.
 • В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху менюто Планини. След това кликнете върху "Нов", попълвате всички данни и регистрирате. Масивът се добавя към Grottocenter. Можете да го свържете към вход или мрежа.

За да редактирате Планина:[modifier]

Трябва да сте в режим на картата Map.png. В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху менюто Планини. Търсите масивния си и го избирате. Менюто Създаване / Редактиране на Планини се намира вляво от картата. Направите промените си и ги запазете. Това е всичко.

Добавяне / редактиране на организация[modifier]

За да добавите организация:[modifier]

Трябва да сте в режим на картата Map.png. Две методи са достъпни за вас:

 • Кликвате с десния бутон на мишката върху картата. Показва се падащо меню. Вие изберете Добави тук -> организация.
 • В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху меню Организация. След това кликнете върху нова, най-отдолу.

В ляво на картата се показва менюто Създаване / Редактиране на организации. Вие попълвате и регистрирате. Организацията се добавя към Grottocenter.org

За да редактирате организация:[modifier]

Трябва да сте в режим на карта Map.png. Две методи са достъпни за вас:

 • Кликнете с десния бутон върху организацията, която искате да промените. Показва се падащо меню. Избирате Редактиране.
 • В менюто Инструменти вляво на картата кликнете върху меню Организация. Проучвате организацията си и я избирате.

В ляво на картата се показва менюто Създаване / Редактиране на организации. Направите промените си и ги запазете. Това е всичко.

Помощ при въвеждане на формуляри[modifier]

Формуляр за качване на документи[modifier]

Този модул дава възможност за оформяне на топография, но и всеки друг документ, свързан с избрания запис.

Графиката вдясно от формуляра обяснява развитието на процеса на кандидатстване. Посочените стъпки отразяват текущото състояние на това искане.

Преди всичко, за да може документът да бъде достъпен онлайн, трябва да се наложат следните условия:

 • топографията трябва да бъде свързана с един или повече входове,
 • името (имената) на авторите и техните данни за контакт трябва да бъдат посочени,
 • Авторите трябва да са дали разрешение за поставяне на документи онлайн,
 • онлайн приложението трябва да бъде потвърдено от "Лидер".

Документът ви трябва да бъде по-малък от 10 МБ, а приетите формати са както следва

 • png
 • gif
 • gpx
 • jpg
 • jpeg
 • tiff
 • bmp
 • pdf
 • svg
 • csv


Когато създавате заявка за влизане онлайн, тя е в състояние "Чернова" Име на искането: Това е задължително и трябва да е изрично. Например Coupe du Grouffre Berger Получател на молбата (лидер): Това е личността, лидерът, който ще валидира кандидатурата ви за публикуване. Коментари по искането: Свободна зона, която позволява обмен с лидера Топографски файлове: Позволява ви да прикачите топографски (и) файл (и), който да бъде добавен. Дайте изрично име на файловете. Внимание, за да можете да добавите файл към заявката, тя трябва да е регистрирана за първи път. Автори на топографиите: Авторите на топографиите, както и техните координати са посочени тук. Важно е да посочите начин да се свържете с авторите. Топографията не може да бъде пусната онлайн без тази информация.

След като цялата тази информация е завършена, заявката за онлайн влиза в състоянието "Изчакване за валидиране". Изпраща се на лидера, който проверява информацията, преди да я качи. Ако предоставената информация е непълна или неправилна, лидерът отказва да я остави онлайн. След това заявката се променя в състояние "Отказано". Изпраща се имейл на кандидата, който може да попълни заявлението си и да го изпрати отново. Ако заявката отговаря на условията онлайн, лидерът я потвърждава. Тя отива в държавата Validée / онлайн. Тогава се вижда на сайта.